F*** DE POLITIE

Geschreven op 27 juni 2017

Naar aanleiding van de opstootjes in Borgerhout, lanceert het Ministerie van Agitatie een informatiecampagne. Het Ministerie verspreidt in Borgerhout en Brussel affiches om de bewoners te informeren over hun rechten met betrekking tot het filmen van politieagenten in functie.

film de politie
Bij het tumult van zondag 25 juni trachtte de politie een jongen van 13 jaar te arresteren omdat hij met zijn gsm de incidenten aan het filmen was. De politie sommeerde de jongen te stoppen met filmen en zijn identiteitskaart te tonen. De jongeman liep weg maar kwam ten val. Hij werd door verschillende agenten op hardhandige wijze overmeesterd. De 13-jarige jongen is voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht. Hij is niet gearresteerd.
Dat hij niet gearresteerd werd, is logisch: alle burgers hebben het recht om politiehandelingen te filmen zolang ze daarbij de politie niet hinderen en het portretrecht niet schenden.
Indien de politie problemen heeft met gefilmd materiaal, moet de politie klacht neerleggen bij de rechtbank. De politie heeft niet het recht eigenhandig het filmen te verbieden of te eisen dat gefilmd materiaal wordt verwijderd. Het vernietigen van bewijsmateriaal is een ernstige inbreuk.

Hypocrisie

Het Ministerie van Agitatie wil via de affiches niet alleen de buurtbewoners over hun rechten informeren maar tevens de hypocrisie aanklagen waarbij de politie zelf in Borgerhout zogenaamde filmpalen opzet die vanop afstand bediend kunnen worden.

Filmpaal van de Antwerpse politie in Borgerhout

Filmpaal van de Antwerpse politie in Borgerhout
Deze telescopische palen, voorzien van spots en draaibaar in alle richtingen, kunnen de hele wijk in beeld brengen en de privacy van alle inwoners schaden. Ze kunnen ook in de huizen zelf filmen. Deze Big Brother toestanden staan in schril contrast met de huiver en agressie van de politie wanneer ze zelf gefilmd worden. Ze zijn een illustratie van de hypocrisie van de politie.

Performance

De Minister van Agitatie nodigt bovendien ‘kunstenaars’ uit om een ‘kunstwerk’ van de Chinese dissidente kunstenaar Ai Weiwei als ‘performance’ uit te voeren. Het betreft een ‘artistieke ingreep in de publieke ruimte’ waarmee Ai Weiwei de aanwezigheid van bewakingscamera’s aanklaagt, de sluipmoord op onze privacy onder de aandacht wil brengen en een praktische handleiding voorziet om dergelijke camera’s uit te schakelen.

Tekeningen van Ai Weiwei
De volledige handleiding vindt u hier. Ai Weiwei zegt daarover:

Do you feel uncomfortable, confused, disgusted, or even irate because of a surveillance camera fixed at the wrong place? To block its view, spray-painting would be the best choice. It is highly accessible, inexpensive, and effective. Moreover, it is a perfect gesture in presenting street culture.

Ken uw rechten, bescherm uw vrijheden

Het Ministerie van Agitatie roept de bewoners op tot waakzaamheid en alertheid: hou uw camera klaar als u politie ziet. Ken uw rechten en bescherm uw vrijheden.
Om de campagne te financieren doet het Ministerie beroep op crowdfunding. Men kan de affiche natuurlijk ook zelf downloaden, printen en verspreiden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s